door Ernst Albers

Voor veel studenten die momenteel bezig zijn met het afronden van hun studie breekt er weer een mooie tijd van keuzes maken aan. Wordt het doorstuderen, aan het werk of een combinatie van beide? En wat voor werk en bij wat voor organisatie? Kortom tal van keuzes die gemaakt moeten worden.

Vooropleiding

Vanuit studenten krijgen wij vaak de vraag wat nou een goede vooropleiding is om als data-analist aan de slag te gaan. Moet het iets heel technisch zijn zoals informatica of wiskunde of iets heel iets economisch zoals accountancy of bedrijfseconomie? Is de enige mogelijke vooropleiding business analytics of bestaat er eigenlijk helemaal geen vooropleiding tot data-analist?

Restaurant

Om deze vraag te beantwoorden vergelijken wij onszelf nog wel eens met een restaurant. De analyses die wij voor onze klanten maken laten zich in dat geval vergelijken met het opgemaakte bord voor de gast. Wanneer we een restaurant die eigen groenten kweekt als voorbeeld nemen, kunnen we heel wat specialisten bedenken. Van iemand die verstand heeft van het kweken, een chef die het leuk vindt om met eigen seizoensgroenten te werken, een sommelier die de passende wijnen vindt, tot de bediening die snapt wat er in de eigen groentetuin gebeurt. Het belangrijkste aspect van werken bij een dergelijk restaurant is de gezamenlijke passie om de gast een mooie belevenis te geven.

Topchef

Bij SoliTrust hebben we collega’s met wiskunde achtergrond, die zich met veel interesse hebben verdiept in de geheimen van het boekhouden. Ook hebben we collega’s met bedrijfseconomie als vooropleiding, voor wie er een wereld open ging toen er voor het eerst een SQL query op het scherm verscheen.

Een gezamenlijke passie, waarbij we weten dat verschillende nodig zijn om gave analyses te maken, is wat een grote overeenkomst is tussen SoliTrust en een restaurant. Verschillen zijn er – naast het product – uiteraard ook te benoemen. De sterspeler binnen een restaurant is over het algemeen de chef. Er zijn maar weinig voorbeelden bekend van restaurants met een topchef die eigenlijk is opgeleid als groentekweker. Bij SoliTrust is de vooropleiding niet bepalend voor de rol die ingenomen wordt. Een groot deel van de werkzaamheden zal nog aangeleerd moeten worden. Daarbij is er binnen ons team voor iedereen de mogelijkheid om uit te groeien tot een sterrenchef.

Twijfel

Na het maken van een keuze komt er onherroepelijk vroeg of laat een moment van twijfel. Studeer je bijvoorbeeld accountancy en kies je voor een baan als accountant, studeer je econometrie en kies je voor een baan als actuaris of kies je met deze of een andere studie voor een baan als data-analist? Twee belangrijke vragen die je in ieder geval achteraf met “ja” wilt kunnen beantwoorden zijn: “was het leuk?” en “heb ik veel geleerd?”

Een ding is zeker; als je kiest voor een uitdaging als data-analist binnen ons team weet je in ieder geval zeker dat het antwoord op die vragen volmondig “JA” is!