door Daniël Petri

Het vak van de accountant is een mooi vak, zeker ook om te leren. Maar eerlijk is eerlijk, de standaard scriptie-onderwerpen zijn wat saai. En dat, terwijl de auditing midden in een belangrijke kwaliteitsomschakeling zit waarin data-analyse een belangrijke rol kan spelen. Om daarmee te kunnen werken, moet er nog veel kennis worden gegenereerd. Waarom is het de moeite waard te overwegen om je scriptie over data-analyse te schrijven? Afgelopen halfjaar heb ik mijn scriptie over data-analyse bij SoliTrust geschreven, vanwege de volgende vier redenen.

1. Kennis van data-analyse verbreedt je blik

In je opleiding leer je ontzettend veel over het vak van de auditor. Daarom besluiten veel accountancy-studenten hun thesis over het auditvak zelf te schrijven. Dat betekent wel dat je alleen maar kijkt naar onderwerpen binnen een traditionele audit. En dat terwijl er nog zo veel meer te leren is van onderwerpen die niet zo voor de hand liggen, maar wel enorm handig kunnen zijn in je beroep later.

2. Data-analysethesis = praktijkervaring data-analyse

Wanneer je je scriptie over een onderwerp als data-analyse schrijft, kan het niet anders dat je ervaring met data-analyse in de praktijk opdoet. De scriptiestage bij SoliTrust heeft mij op een natuurlijke manier kennis laten maken met hoe data-analyse wordt uitgevoerd. Ik weet nu wat SQL is, hoe process mining eigenlijk werkt en de meerwaarde van gegevensgericht testen met data-analyse en al deze kennis komt straks heel goed van pas.

“De kennis die je verwerkt in je scriptie wordt direct al gebruikt in de praktijk.”

3. Je onderzoek wordt sowieso gebruikt

Omdat data-analyse in de accountancy noodzakelijk is, maar nog maar beperkt wordt gebruikt, is er nog genoeg te onderzoeken. Het schrijven van je scriptie zorgt ervoor dat je niet alleen op theoretisch gebied expert wordt op het gebied van data-analyse, maar dat je aan het einde ook data-analyse kunt toepassen. De kennis die je verwerkt in je scriptie wordt direct al gebruikt in de praktijk.

4. Data-analyse is spannend en creatief

Het ontdekken van de mogelijkheden van data-analyse is een uitdaging. Niet alleen de inhoud van je scriptie is anders, je dient ook goed na te denken over de methodologie die je gebruikt. Dat vraagt creativiteit. Die creativiteit kun je leren, waarbij er vast en zeker specialisten in de buurt zijn die je willen helpen meedenken.

Tenslotte

Om deze vier redenen heb ik mijn afstudeerscriptie over process mining in de audit geschreven bij SoliTrust. Ik heb hier de ruimte gekregen om een mooi product neer te zetten. Tijdens het schrijven heeft iedereen bij SoliTrust mij goede suggesties en aanwijzingen gegeven.

Overweeg je ook om je thesis te schrijven over innovaties in de accountancy? SoliTrust is nog op zoek naar een afstudeerder! Wil je meer informatie over mijn ervaringen bij SoliTrust, stuur dan een bericht via LinkedIn naar Daniël of voor meer informatie over SoliTrust neem contact op met Ernst Albers (06-86899789 of ernst.albers@solitrust.nl).