door Noa van Mervennée

Afstuderen. Het belangrijkste onderdeel van de studieperiode waarin je laat zien wat je allemaal in je mars hebt. Ik ben student Toegepaste Wiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en heb het afgelopen half jaar mijn afstudeeronderzoek bij SoliTrust uitgevoerd. Dit was de periode om mijn wiskundige kennis te laten zien en nog meer uit te breiden in praktijk.

Wiskunde

SoliTrust legt de focus op data-analyse. Ik heb het altijd heel interessant gevonden om met wiskundige methoden informatie te onttrekken uit data. Door dit onderzoek heb ik niet alleen meer kennis opgedaan in data-analyse, maar heb ik ook een blik kunnen werpen op de wereld van accountancy. Het afstuderen heeft mij ook meer kennis laten opdoen op het gebied van relationele datamodellen. Tijdens het afstuderen heb ik kennis opgedaan van meerdere (programmeer) talen zoals SQL en Python. Oftewel, SoliTrust biedt genoeg mogelijkheden en ondersteuning om je kennis te verbreden!

Opdracht

Ik kreeg een uitdagende opdracht met betrekking tot machine learning bij de dataconversies die SoliTrust uitvoert. Het converteren van data kan daarmee verder worden geautomatiseerd. Aan mij de taak om dit met mijn wiskundige kennis in de praktijk te brengen.

Machine learning

Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe kun je een zo goed mogelijke suggestie geven voor de conversie van nieuwe data naar het datamodel van SoliTrust? Ik zocht het antwoord in het onderzoeksveld binnen de kunstmatige intelligentie: machine learning. Het gebruik van machine learning algoritmes wordt gezien als een revolutie in automatisering. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik kennis gemaakt met vernieuwende machine learning algoritmen die ik nog niet tijdens mijn opleiding heb gehad.

Afstuderen

Het bedenken van innovatieve oplossingen met het gevolg een bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf waar je het onderzoek uitvoert: dat geeft pas echt voldoening! Ik heb tijdens mijn afstudeerperiode de ruimte gekregen om mijzelf uit te dagen en kreeg daarbij ook de begeleiding die zorgde voor een mooi eindresultaat. Ik kijk terug naar een fijne en zeer nuttige periode van afstuderen bij SoliTrust.