Theo Verwoert, partner bij VWG

“Al onze cliënten werken met geautomatiseerde omgevingen en dat wordt alleen maar meer. Maar zij en wij gebruiken nog maar een klein deel van die data. Door SoliTrust is dat anders geworden. Het is verbazingwekkend welke verbanden zij blootleggen. Het biedt diepgaand inzicht. En ook heel prettig: ze spreken onze taal en kennen de wereld van accountancy.

De richting naar meer gegevensgerichte controle is duidelijk, zo is op te maken uit de uitingen vanuit toezichthouder AFM en externe reviewers. Data-analyse is één van de elementen waarmee je daar invulling aan kunt geven. Het is voor ons als kleiner kantoor ondoenlijk om dat zelf helemaal te ontwikkelen. SoliTrust kan dat veel beter. Ze zijn deskundig en ze weten wat ze wel en niet moeten doen bij onze klanten.

Omdat het vertrekpunt financieel inzicht is, weten ze onze klanten positief te verrassen met nieuwe inzichten. Natuurlijk doen die zelf ook analyses, zoals op omzet en marge, maar vaak gedreven vanuit een operationele behoefte. Doordat ze bij SoliTrust vanuit een andere invalshoek werken, komen er toch weer nieuwe inzichten uit, zelfs over marges bij klanten van klanten. Ik zie hun werk dan ook niet zo zeer als vervanging van ons werk, maar vooral een verdieping ervan.

Ik ben zelf RA en RE en dus opgeleid tot IT auditor. Ik geloof dat het edele handwerk altijd blijft, al zal data-analyse steeds meer de norm worden. Het is volgens mij het startpunt van de controle. Het toont de verbanden en uitzonderingen. Het maakt dat wij die dan doelgerichter en efficiënter controleren en bewijs kunnen verzamelen. De tijd dat je op zoek gaat naar een paraafje en de papieren factuur, dat is wel voorbij. Je zult dwars door de systemen moeten gaan en SoliTrust helpt ons daarbij.

We werken nu al enkele jaren samen. En wat ik daarin heel belangrijk vind, is dat SoliTrust snel reageert en altijd bereid is rapportages te verbeteren, bij te schaven en toe te spitsen op wat wij in de praktijk nodig hebben. Naast kennis van IT en data-analyse, onderscheiden zij zich daarmee door service en snelheid. Een niet te onderschatten waarde.”