door Heiko Moraal

Als er nieuwe technieken opkomen, doen sommigen alsof ‘oude’ werkwijzen overbodig worden. Niets is minder waar bij data-analyse. Of het nu gaat om business intelligence of de jaarrekeningcontrole, de menselijke factor is nog altijd van doorslaggevend belang.

 

Naar Cars 3

Deze zomer ging ik met mijn kind naar de bioscoop. Cars 3 draaide, een animatiefilm over raceauto’s. De ticketverkoop gaat in de bioscoop inmiddels volledig via internet en automaten. De lange wachtrijen en verkoopsters waren verdwenen. We werden verwelkomd door vriendelijke dames die 3D-brillen uitdeelden en de juiste plek aanwezen. Een bezoek aan de bioscoop is een stuk aangenamer en klantvriendelijker geworden.

Emotie en humor

En dat is de nou precies wat het gevolg moet zijn van hedendaagse technieken zoals ook data-analyse, robotics, artificial intelligence en machine learning. Mensen nog meer laten doen waar ze goed in zijn: the human factor. Een mens herkent emotie, humor en kan niet-rationele afwegingen maken. Dat zal een robot niet snel kunnen.

Nathalie Certain

Een nieuw personage in de Cars-filmserie is Natalie Certain, een data-scientist. De filmmakers karakteriseren haar als: “While she may earn top marks in her ability to evaluate a racer’s stats, she could be underestimating the importance of determination“. Ze voorspelt dat Jackson Storm, de arrogante voorloper van een nieuwe generatie racers, met 99% kans zal winnen. Hij heeft de beste auto, die ook nog gebruikmaakt van statistieken met betrekking tot de baan en het verloop van de race. Mag u raden hoe de film eindigt.

Onderliggende boodschap

Waar de makers van Cars 3 net als in voorgaande edities in geslaagd zijn, is de pakkende weergave van onderliggende boodschappen. In Cars 3 wordt het belang zichtbaar van de ervaring van een oudere generatie, zelfvertrouwen in je eigen kunnen en dus the human factor! Voor mij was de film vooral een relativering van de veel gehoorde leus: ‘data-analyse is de nieuwe olie’. Ik ben dol op data en analyse is mijn vak, maar er is meer. Een paar leerpunten op een rijtje:

  • data-analyse is zeer bruikbaar voor een op feiten gebaseerde beslissing zowel in de audit als in het bedrijfsleven. Het kan een hoop werkzaamheden standaardiseren waardoor tijd voor menselijke zaken overblijft. Een kans om het werk van alle dag leuker en uitdagender te maken!
  • data-analyse start met de opzet van een model, waarin verwachtingen van mogelijke oorzaken en uitkomsten worden opgenomen. Hiervoor is kennis van de organisatie achter de data nodig die alleen kan worden verkregen door te informeren bij ervaren medewerkers.
  • de kracht van data-analyse zit in de relativering van de uitkomsten en de toepassing van de uitkomsten door de gebruiker. Een computer kan veel mogelijkheden in korte tijd afwegen maar mist emotie en de impact van mogelijkheden die buiten het ‘model’ vallen. Trek dus ook niet te snel conclusies, maar neem voldoende tijd voor gesprek.
  • data-analyse is daarmee een belangrijke tool voor elke onderneming en vooral voor wie dit samen met allerlei ander gereedschap en human factor goed weet te gebruiken.

‘Smokey’ en ‘Doc Hudson’

Data-analyse vraagt om persoonlijkheid. Ieder van ons heeft, om even bij de Cars 3 karakters te blijven, de ervaring nodig van een ‘Smokey’ of ‘Doc Hudson’ om uit die ervaring te putten. Bij SoliTrust draait het bij onze data-analyse ook om het gezond boerenverstand. Zijn de uitkomsten logisch? Wat kunnen we hiermee? Is dit relevant voor een ondernemer? Kan de business hiermee worden aangestuurd? Wij willen, anders gezegd, Nathalie Certain en Smokey voor je zijn.

Hoe zie jij data-analyse voor jouw organisatie? Laten we het er bij een kop koffie over hebben, de brandstof voor the human factor!